Per què no aniré a la Via Catalana per la Independència

Alerta: abans de donar la teva opinió sobre aquest article, assegura’t de llegir-lo del tot!

Em resistia a escriure aquest post perquè creia que no havia de justificar perquè no volia participar d’aquesta iniciativa, però avui mateix he llegit aquest tuit del diari electrònic Vilaweb i, literalment, m’he quedat de pedra:

Aquestes paraules són del vicepresident de l’AMC, el senyor Jaume Marfany, i només se m’acuden dos motius pels quals hagi pogut dir aquesta afirmació:

  1. No era gaire conscient de les seves paraules
  2. Les seves ànsies de protagonisme el duen a dir aquest tipus de barbaritats.

Vejam, siguem seriosos: si la meva condició d’independentista ha de venir condicionada per la meva participació o no a un happening que, a ulls del govern central, no deixa de tenir la mateixa significació que un trending topic a Twitter amb lema sobiranista, queda ben clar que oficialment ja sóc un unionista (o pitjor encara, un federalista com en Pere Navarro). Però ni el senyor Marfany, ni ningú que m’estigui llegint encara, s’ho acabarà de creure, oi?Segons el meu punt de vista, el senyor Marfany està donant peu als Rivera, Cañas i Sánchez-Camacho per a que justifiquin que una gran majoria de catalans no son favorables a la independència perquè no hauran assistit a la cadena, igual que va passar amb la manifestació del passat 11 de setembre. I això no és gens positiu.

Així doncs, jo personalment no aniré a la Via Catalana per les següents raons:

  1. Perquè crec que aquesta cadena no és res més que una demostració de que ens agraden molt les simbologies, però que sembla que no tenim voluntat per encarar els fets i tirar pel dret.
  2. Perquè amb declaracions com les del senyor Marfany, quelcom que podria estar destinat a unir persones de diverses condicions i pensaments polítics corre el perill de convertir-se en un acte per identificar “bons” independentistes (o potser “veritables” independentistes) de la resta de la població (quelcom que fins ara només feien els partits espanyolistes per intentar denigrar les mostres de força del poble).
  3. Perquè, tenint en compte com funciona (fins ara*) el sistema polític català, la única manera de que realment el procés tiri endavant és que a les properes eleccions catalanes el poble voti massivament un partit independentista de veritat. Res de sobiranistes oportunistes (CiU) ni partits que no saben a què juguen. Eleccions, referèndum, i si surt que sí, Declaració Unilateral d’Independència i avall que fa baixada.

Deixem-nos d’hòsties en vinagre i agafem el brau per les banyes. Perquè segur que és això el que volem, no?

* Sempre podeu acabar votant partits que us deixin prendre a vosaltres com a poble les decisions, enlloc de delegar-les de forma maldestre a 135 “representants”. Ja sabeu, piratejar la política catalana… 😛

Actualització

Aquest post ha generat un intens debat a Twitter sobre la interpretació de les paraules de Marfany. Després de totes les opinions, un enllaç que m’ha proporcionat n’Antoni Moga (a qui agraeixo que me l’hagi passat) m’ha donat una visió diferent de la frase polèmica. No ho esborro del post (n’ha de quedar constància de la meva ficada de pota), però cal admetre que he pecat de poca professionalitat com a documentalista. Això sí, mantinc el punts 1 i 3 de l’argumentació.

5 comments on “Per què no aniré a la Via Catalana per la Independència

Judit says:

Estimat Enric,
Tant de bo haguéssim pogut coincidir al tren per debatre sobre aquest tema, però com estàs en període de patiment vacacional…què hi farem! 😉
No crec en absolut que les paraules de en Jaume Marfany tinguin el significat de “si no vens a la Via, no ets (bon) independentista”. Veig força més raonable que sigui una resposta contundent a la intenció de partits com PSC o Unió de canviar el lema. I, per agafar literalment la mateixa frase que tu, ‘Qui no vulgui ser comptat com a independentista, que no vingui a la cadena’, no vol dir que qui no hi vagi no és independentista, sinó que aclareix que qui s’apunti és perquè comparteix la ideologia de l’associació qui ho organitza.
Bé noi, espero que estiguis gaudint dels teus dies de “descans”.

enricpineda says:

Ai, els dies de patiment vacacional… estic fent de cangur de les dues patufes, pensant si aprofito ara que encara no fa gaire calor per baixar al parc a fer el sòmines abans de que em toqui fer dinars i coses així.

Respecte a les declaracions del sr. Marfany, crec sincerament que hi havia maneres més polides de dir que el lema de la Via era un i només un. El comentari per mi el que fa és fer el joc als unionistes, que no crec que sigui res desitjable.

Espero poder discutir això més en profunditat quan ens tornem a veure al tren. Salut!!

Eduard Pertíñez says:

Na Judit ho ha expressat meridianament, res a afegir. UDC i PSC han intentat transformar la Via Catalana per la Independència en la Via Catalana per la Consulta Pactada, per poder desvirtuar-ne l’èxit. D’aquí les paraules de l’ANC. Més val tenir 800k persones al carrer per la independència que 900k per la consulta.

En tot cas, crec que cal que et responguis és: El fet que la Via Catalana sigui un èxit… afavoreix els mitja tintes? Jo crec que no. Que si no hi ha pebrots per donar els pasos que cal donar, quan més gent vagi a la Via, més ràpid caurà el govern covard. I en canvi, si la Via punxa, l’unionisme farà caure el govern, i quan ens recuperem serà massa tard.

Espaiss says:

L’objectiu de “l’enemic” es dividir i sembla que ho estan aconseguint. Deixem-nos de bestieses; tots els independistes que poguem i vulguem, anem a la via catalana a fer sentir la nostra veu, l’objectiu per a mi es aquest. Que no ens perdin els debats estèrils que no fan altra cosa que debilitar-nos.

J says:

Al segle XXI les guerres ja no es fan amb canons, es fan amb mitjans economics (La asfixia financera de la Generalitat), es fan amb logistica (Per aixó no es fara mai el corredor mediterrani i AENA te castrat l’aeroport del Prat), es fan amb mitjans de comunicació (Per aixó el Grup Godo i el Grup Lara fan propaganda españolista descarada), es fan amb els serveis d’inteligencia (El CNI gasta mes de 10.000.000€ per comprar botiflers), es fan amb tribunals (per aixó els jutjes españols instalats a Catalunya i toleren totes les corrupteles dels oligopolis españolistes mentres monten procesos contra els independentistes).
Fa mes de 300 anys que España esta en guerra contra Catalunya amb l’objectiu d’aniquilarla culturalment, economicament i demograficament, qui no sigui conscient d’aixó es que o be passa o no ho vol veure.
La Cadena Catalana te per objectiu, mostrar al mon la voluntat dels catalans de ser lluires, posar en evidencia i forçar els politics a bellugarse i movilitzar i conscienciar la ciutadania.
Darrerament estan sortin de sota les pedres gent que desde fora exigeix un cambi d’argument desvirtuan el moviment i que quan no es fa cas a les seves cinicas prestensions diuen que no hi participaran.
Millor que no vinguin.
Es tracta dels rebentaires de sempre al servei del colonialisme español, potser de forma conscient (TRAIDORS) o per estupidesa supina, en español tenen una paraula que ho defineix “gilipollas” en catala (CAPSIGRANYS).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top