Muntant un Moodle a Dreamhost VPS

Sóc client des de fa anys de Dreamhost, una empresa de hosting estatunitenca que es caracteritza per uns preus força raonables, per oferir ample de banda i allotjament il·limitat, i per tenir un servei tècnic molt eficient que ha respòs molt bé quan ho he necessitat. Actualment és el hosting que faig servir per als meus projectes personals i per alguns de comercials (que aviat veuran la llum), però mai havia provat de muntar quelcom prou gran com un Moodle en aquest servei. Fins ara, clar.

A proposta d’un company i amich de Pirates de Catalunya, he provat de muntar un Moodle al meu allotjament personal i aquests han estat els passos i el resultat final.

Pas 1: baixar el Moodle i pujar-lo al servidor

El que en teoria és el pas més fàcil de tots ha acabat sent el pas més llarg. Ara bé, no us poseu nerviosos: si ha estat llarg és perquè la velocitat de càrrega de fitxers per FTP, tot i ser ràpida, no ho és tant com per fer que sigui un moment carregar diversos milers de fitxers. Així doncs, en aquest punt el que he hagut de fer és el següent:

  1. Muntar un nou espai al meu allotjament. Jo he optat per muntar un subdomini a canpineda.club, anomenat moodle.canpineda.club.
  2. Descarregar-me la darrera versió de Moodle, que es pot trobar molt fàcilment a la web oficial del projecte. Nomeś cal seleccionar la darrera versió estable, i baixar-se el zip.
  3. Pujar els arxius al servidor, un cop descomprimits del zip. Paciència, que aquest és el pas més llarg i feixuc. Només cal que busqueu, amb la vostra eina preferida de FTP, la carpeta on posar els fitxers (pista: té el nom del subdomini que he creat al punt 1), i abocar-ho tot.

Un cop fet això, el que tenim és un directori ple de fitxers. Però encara no podem instal·lar, necessitem més coses.

Pas 2: muntar una base de dades MySQL

Ara ens cal muntar una nova base de dades MySQL perquè el Moodle la pugui fer servir (si mai heu fet servir la opció dels One Click Installs de Dreamhost, ja veureu que això es fa automàticament). Per fer això, només cal que seguiu els passos següents:

  1. Aneu al panell de control de Dreamhost i identifiqueu-vos amb les vostres credencials
  2. Un cop a dins, al menú de l’esquerra, teniu l’opció de “Goodies”, i si feu click, veureu l’opció de “MySQL Databases”
  3. A la pantalla que us apareix hi ha diversos elements, a saber:
    • Database name: escull un nom per a la base de dades del teu Moodle.
    • Use hostname: si ja heu fet servir MySQL amb algun domini vostre, us apareixerà en aquest desplegable. Si no, feu servir l’opció “Create a hostname now” i podreu fer-ne un de nou al pas següent
    • First user: l’usuari principal. Si no en teniu cap de fet abans, podeu escollir al desplegable “Create a new user now” i en podreu fer-ne un de nou (és el que he fet jo)
    • New password: poseu un nou password a l’usuari creat, i torneu a posar el mateix password al camp següent.
    • Database comment (opcional): si teniu moltes bases de dades, podeu posar un comentari per identificar-la ràpid.
  4. Un cop fet tot això, ja tindreu les dades bàsiques que Moodle us demanarà quan hagueu d’instal·lar-lo.

Compte! A l’hora de dir-li a Moodle com es diu el servidor MySQL, no podeu fer servir localhost com a nom. Si ho feu servir, no funcionarà.

Pas 3: crear el directori de dades de Moodle

El directori de dades de Moodle és necessari per al bon funcionament de la plataforma, i necessita de dos requisits: ha d’estar fora del directori web del seridor, i ha de tenir permisos d’escriptura per al servidor. Si us sona complicat, tranquils, que no ho és tant. els passos que he seguit són els següents:

  1. Connecta’t via FTP al teu allotjament de Dreamhost
  2. Per defecte, t’apareixerà el llistat de carpetes on estan totes les teves webs allotjades. Una d’elles és on abans has posat els fitxers de Moodle.
  3. Al mateix nivell que totes aquestes carpetes, en crees una de nova amb el nom “moodledata”. Així doncs, la carpeta tindrà com a ruta “/home/[usuari]/moodledata”
  4. Al mateix programa de FTP (jo faig servir Filezilla) fes click amb el botó dret a sobre de la carpeta i selecciona l’opció “Permisos de fitxer”. Potser al teu programa de FTP es diu d’alguna altra manera, però segur que s’hi assembla.
  5. Canvia els permisos d’aquesta carpeta a 777. Jo ho he fet escrivint aquest número a la casella “Valor numèric” de la finestra que se m’ha obert abans.

Recorda el nom de la carpeta i la ruta, que segurament els hauràs d’escriure durant la instal·lació.

Pas 4: instal·lant Moodle

Amb tot això, jo l’únic que he hagut de fer és anar a l’adreça web on he muntat el Moodle des d’un navegador i començar la instal·lació. Si ja saps com funciona, perquè ja l’has instal·lat, veuràs que comença a demanar-te dades que segurament ja has apuntat perquè les has hagut de crear mentre feies la base de dades i el directori de dades. Tanmateix, a mi m’ha sortit un error que he hagut de sol·lucionar per poder continuar: habilitar l’extensió “intl”.

Pas 5: habilitant l’extensió “intl”

Aquest error feia que no pogués continuar amb la instal·lació normal de Moodle, però afortunadament, i gràcies a l’ajuda de Dreamhost, he pogut veure com solucionar-ho. els passos són els següents:

  1. Assegura’t de la versió de PHP que estàs fent servir: quan jo he muntat el Moodle, a la pantalla on el sistema comprovava si el meu servidor podia o no córrer Moodle, em deia que la versióde PHP que feia servir era la 7.0. apuntat aquest número, he continuat amb el pas següent.
  2. Torna al FTP, ves a l’arrel del teu usuari (/home/[usuari]) i busca una carpeta anomenada “.php”. Així, amb un puntet a l’inici.
  3. Entra a la carpeta, i busca la carpeta amb el número de versió de PHP (en el meu cas, “7.0”). Si no hi és, crea-la.
  4. A dins trobaràs un fitxer anomenat “phprc”. Baixa’l, obre’l per editar-lo i posa el següent al final del fitxer:
    • extension = intl.so
  5. Guarda el fitxer, i puja’l al servidor, matxacant el fitxer anterior.
  6. Un cop fet això, necessites “matar” els processos de PHP, i per això cal que entris al servidor per SSH (si tens Linux com jo, és fàcil, amb Windows o Mac ho desconec) tot fent “ssh [usuari]@[servidor]” i posant la contrasenya quan t’ho demani. Un cop a dins, poses aquesta ordre:
    • killall -9 php70.cgi – u [usuari]
  7. Fet això, torna a la pàgina de instal·lació de Moodle, recarrega, i podràs continuar amb la instal·lació.

Pas 6: finalitzant

Si has arribat fins aquí, i ja has muntat altres Moodles pel camí, veuràs que llavors tot funciona com s’espera. Si no, et recomano que vagis a la pàgina de Moodle o segueixis una mica la teva intució, que instal·lar Moodle és un procés força intuïtiu i fàcil.

Si t’ha agradat aquest minitutorial, o l’has trobat útil, considera difondre’l per la xarxa, o comprar-me un cafè!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top