Petita guia de Twitch per a boomers i X-Gens

Si ets una persona que segueixes l’actualitat del món digital de forma habitual, o tens mainada a casa menor de 18 anys, segurament hauràs sentit a parlar de Twitch, aquesta plataforma de directes a través d’internet que s’ha posat de moda des de que gent com l’Ibai Llanos, en Gerard Piqué i altres munten saraus en el Món Real© i es dediquen a aplegar a centenars de milers de persones davant de les pantalles seguint el que fan. Doncs bé, si et sents perdut entre tot el que diuen sobre aquesta plataforma, o senzillament t’ha picat una mica la curiositat, aquest article és per tu.

Això de Twitch què és i de qui és?

Twitch és una plataforma de directes a través d’internet que ara mateix és propietat d’Amazon. D’aquesta manera s’ha convertit en una altra de les potes del negoci enorme que té Jeff Bezos muntat. I què vol dir que sigui una plataforma de directes? Doncs que és un lloc on qualsevol persona que tingui a l’abast una càmera i un micro (els del mòbil serveixen perfectament) pot fer una transmissió en viu pública a través de la xarxa. En certa manera, és com tenir el teu propi canal de televisió.

Em cal tenir un usuari per poder veure un canal de Twitch?

No ens cal crear un compte d’usuari a Twitch per poder veure un canal de Twitch. De fet, només accedint a la web del canal que estigui en aquell moment emetent ja podrem gaudir del contingut que hi hagi. Tanmateix, jo recomano crear-se un compte a la plataforma per una senzilla raó: una de les gràcies de Twitch és poder interactuar amb la persona que està fent la transmisió en aquell moment, i això només és possible si tenim un usuari en aquesta plataforma.

D’altra banda, per poder transmetre a través de la plataforma sí que ens cal un compte actiu d’usuari.

Alguns conceptes bàsics: raids i hosts

Dins de Twitch hi ha dos conceptes que ens cal compendre per entendre certes dinàmiques internes de la pltaforma:

  • D’una banda tenim les raids, que es podrien traduir com “ràtzies”. En una raid, la persona que fa el directe envia tots els usuaris que estan en aquell moment vient el seu directe al directe d’una altra persona que ell tria. Normalment una raid és una mostra de respecte i amistat: tens prou amistat amb una persona que fa directes com per enviar-li tota la gent que et veu a tu a veure’l a ell. Tanmateix, també s’han reportat casos de raids dedicades a fer mal, tot i que no acostumen a ser normals.
  • De l’altre tenim els hosts: una persona que fa directes pot decidir que al seu canal s’emetrà el directe d’una altra persona. Així, qualsevol que vagi al canal de l’emissor principal com del que fa el host veurà exactament el mateix (tot i que normalment només podrà interactuar amb el creador original del directe al seu propi canal, no al canal que li fa host).

Donant diners als creadors: bits i subs

A través de Twitch les persones que fan directes poden rebre diners dels seus seguidors i espectadors en forma de bits i subs (subscripcions). Els bits serien equivalents als cèntims d’euro, de manera que donar 100 bits a un creador mentre està fent el seu directe equival a donar-li un euro. Els bits es poden comprar a través de la mateixa plataforma de Twitch de forma molt fàcil amb un compte de Google o amb una targeta de crèdit.

També pots donar suport a un creador subscrivint-te al seu canal. Aquesta subscripció es pot fer de dues maneres: amb diners que tu proporciones a través de la teva targeta de crèdit, o a través del teu compte d’Amazon Prime. De fet, si tens Amazon Prime tens una subscripció al mes gratuïta al canal que tu vulguis només vinculant els teus comptes de Prime i Twitch.

I tot això on ho veig?

Doncs un directe de Twitch es pot veure tant a la web com a l’aplicació mòbil que hi ha disponible per iOs i Android. Si tens un televisor intel·ligent, sobretot si és un dels més nous, segurament ja tinguis l’aplicació de Twitch instal·lada al televisor. I si ets un d’aquells manetes que tens un Media Center amb Kodi endollat a la tele, també hi ha un plugin especial de Twitch per a aquesta plataforma. Com pots veure, les opcions són diverses!

Què hi fa la gent a Twitch? Algú ho fa en català?

Realment la gent hi fa moltes coses a Twitch, però les dues categories de directes que tenen més contingut en línia són els videojocs i els xats. En els primers, la persona que fa el directe juga a un videojoc i la gent que el mira veu com juga. De tant en tant el jugador interactua amb la gent llegint el xat o fent petites pauses al joc, però la cosa normalment no passa d’aquí.

En els directes de xat, el creador del directe realment és lliure de fer allò que vulgui mentre no contravingui les directrius de la plataforma. I n’hi ha de tot tipus: dels que només xerren, dels que fan música, dels que cuinen, i fins i tot dels que fan manualitats. Començar a navegar per la categoria de “Just Chatting” de Twitch és apassionant, i s’hi poden trobar veritables perles.

I què hi podem trobar en  català? Doncs molts continguts i molt variats: receptes de cuina, classes d’història, programes de ràdio i moltes, molts partides de videojocs. Si el que voleu és trobar contingut en la notra llengua podeu fer dues coses: revisar l’etiqueta “catalan” tot poant aquesta paraula al cercador, o anant a agrupacions com Gaming.cat o Creadors.TV, que miren d’aglutinar el major nombre de creadors en la nostra llengua en aquesta i d’altres plataformes.

En definitiva, Twitch és una plataforma a la que se li ha de donar una oportunitat. I si teniu ganes de seguir-me al meu propi canal de Twitch, només cal que seguiu aquest enllaç. Gaudiu dels directes en la nostra llengua i del bon contingut a la xarxa!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top