Petita guia ràpida de Mastodon per tuitaires

Si has vist com Elon Musk comprava Twitter i es començaven a crear els primers rumors, i tens la impressió que Twitter no és el que volies i vols provar Mastodon, ets al lloc més adequat! Et presento una guia bàsica del que és Mastodon, com s’hi entra, i què hi pots fer un cop a dins. Comencem!

Entenent Mastodon

Comencem per entendre una mica què és això de Mastodon. Si les xarxes socials fossin ciutats, Twitter seria una mena de megalòpoli enorme, amb moltíssima gent per dins, que està governada per un ajuntament molt poc democràtic, tal i com diu en Marc August Muntanya al seu article sobre Mastodon de La Directa. Aquest ajuntament decideix com és la ciutat, com es mouen els seus habitants, quins anuncis es posen a dins, i com s’expulsa a la gent d’allà. I si el govern de la ciutat cau, cau la ciutat sencera. Ras i curt.

Per contra, Mastodon no és una ciutat. Bé, més aviat és com una unió de barris. No entres a Mastodon com qui entra a Twitter, sino que un hi entra a través d’un barri, o com es diu en argot, una instància. I n’hi ha de molts tipus: per artistes, per persones trans, per a amants dels gats, per a esperantistes… Trobar la instància que més et representa, i amb la que et sentiràs més segura, és la primera elecció que has de fer.

Al web de Mastodon hi ha un llistat que et pot anar bé per començar. Si ets catalanoparlant, Mastodont.cat pot ser la teva instància per començar, però n’hi ha d’altres i sempre pots triar-ne una i mudar-te, si ho necessites. Però no t’amoïnis, que estar en una instància no significa no poder veure a la resta de gent.

Timelines i més timelines

Un cop a dins, si ja has començat a seguir a alguns perfils, veuràs que tens fins a tres timelines diferents:

  • L’inici, on aniràs veient els missatges (toots, segons l’argot) de la gent a qui segueixes. També veuràs els toots que la gent a qui segueixes impulsa (allò que a Titter en diuen un retuit).
  • La xarxa local: aquí veuràs els toots de la gent que comparteix servidor amb tu. Molt útil, perquè et permet descobrir persones a qui potser no seguies i que poden ser interessants.
  • La xarxa federada: aqui comença el mambo! Si els usuaris de la teva xarxa local interactuen o es relacionen amb altres usuaris d’altres instàncies, els seus tuits es poden veure aquí. Això et permetrà descobrir encara més gent que segur que ni sabies que existia!

Com se sol dir, un gran poder comporta una gran responsabilitat. Si veus gent que es dedica a promoure conductes que no són sanes, les pots denunciar o blocar. Però, a diferència de Twitter, si creus que els usuars d’una instància sencera són poc sans (imagina una instància d’incels 😖), pots blocar la instància sencera. No cal fer llistes de gent a qui blocar, els bloques en massa!

Tens el poder sobre allò que publiques

Tu pots escriure toots en públic (que pot veure tothom, fins i tot fora de la teva instància), només per als usuaris de la teva instància (com si fos en petit comitè), o en privat només als usuaris que mencionis. A Mastodon no hi ha DMs com a tal, només missatges privats a una o més persones mencionades.

A banda de missatges, també pots publicar imatges, vídeos i enquestes. Enlloc dels 260 caràcters de límit, aquí el límit són 500. Els missatges es poden esborrar, i ara bé quelcom que Twitter no té i la gent reclama cada dos per tres: els missatges a Mastodon es poden editar. I un cop editats no perden ni els impulsos (RT) ni els favorits que hagin aconseguit!

Mastodon no té anuncis, i el seu TL sempre està ordenat de forma cronològica, de manera que no hi ha tuits suggerits, ni res per l’estil. Ningú vigilarà què publiques o què fas per saber què oferir-te a canvi.

I què passa si després de crear-te un compte en una instància resulta que n’has trobat una de millor en un altre lloc? Cap problema! Pots exportar tota la teva activitat que hagis fet a aquesta nova instància amb un parell de clicks. Avises llavors als teus amics de la teva nova localització i ja està! Com quan et mudes de barri!

Més enllà de Mastodon

Mastodon només és un dels serveis que formen part del Fedivers o “univers federat”: els amants de les fotos tenen PixelFed, l’alternativa a Instagram que funciona de la mateixa manera. Fas vídeos i els penges a la xarxa? Peertube és el teu servei (i el de molta gent), basat en la tecnologia P2P, aquella que feies servir per baixar-te pelis a casa. I si ets un fan de Telegram, Whatsapp i similars, XMPP és la teva aplicació de missatgeria.

I a diferència dels seus cosins “capitalistes”, tots aquests serveis s’interrelacionen entre sí amb estàndards oberts, i estan creats en base a la filosofia del codi obert: són democràtics, justos i autogestionats. I si t’estàs preguntant com es financien, he fet un article per explicar-ho una mica millor.

Necessites més info? Sempre em pots escriure un correu, o buscar-me a Mastodon, on segur que et podré guiar una mica més.

Ens veiem al Fedivers!

One comment on “Petita guia ràpida de Mastodon per tuitaires

[…] d’haver escrit una petita guia introductòria de Mastodon, i un cop ja hi ha uns quants usuaris que han començat a migrar cap a la xarxa del paquiderm (dins […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top