Com canviar d’instància a Mastodon?

Ara que ja t’has registrat a Mastodon, ara te n’adones d’una cosa: t’has registrat a una instància que no t’agrada. Igual que quan et canvies de casa i resulta que el teu nou barri no et fa sentir bé. I ara, què faràs?

Afortunadament, canviar d’instància a Mastodon és ben fàcil. I en aquesta petita guia t’ho explico.

Què necessites per començar?

Per començar aquest procés necessites el següent:

  • Un ordinador: amb el mòbil no es pot fer aquest procés.
  • Un navegasdor (el que prefereixis: Firefox, Chrome, Opera o Edge), amb dues pestanyes obertes.
  • Uns 10 o 15 minuts del teu temps

Què, comencem? Doncs endavant!

Descarrega les teves dades

A una de les pestanyes que has obert, entra a la instància on estàs ara, entra a la configuració tot buscant la icona de la roda dentada, i un cop allà, busca la opció “Importació / Exportació” del menú de l’esquerra. Un cop allà, veuràs que tens un munt de coses que et pocs descarregar, entre elles el llistat de persones a qui segueixes. I a cada un dels elements, un link que posa “CSV”. Si vas fent click a cadascun d’aquests “CSV”, et descarregaràs un fitxer amb les dades seleccionades.

Jo personalment he volgut mantenir només les persones a qui segueixo. No pateixis pels teus seguidors, que es mouran després.

Important: et pots descarregar els tuts que hagis fet, però no es poden posar a la nova instància.

Preparant la teva nova casa

Ara, a l’altra pestanya del navegador que tens oberta ves a la nova instància on et vols moure. Si encara no ho has fet, fes-te’n un nou usuari, i quan ja el tinguis creat, segueix aquests passos:

  • Ves a la configuració
  • Ves a “Importar / exportar”
  • Ves a “Importar”
  • Al formulari que t’apareixerà, selecciona del desplegable de color blanc les dades que vols importar, selecciona el fitxer amb aquestes dades que prèviament t’has guardat a l’ordinador, i prem el botó de “Carrega”

Un cop fet això, veuràs que de cop i volta ja tornes a seguir a la gent que seguies. Si tenies altres dades, com persones bloquejades o tuts guardats, pots anar repetint el procés per cada tipus de dades.

Canviant-nos de casa

Seguim a la pestanya on acabes de fer-te l’usuari nou. Ara, ves a l’opció de “Compte” i, un cop allà, busca l’opció “Movent des d’un compte diferent”. Allà, fent click a l’enllaç que apareix, podràs crear un àlies tot posant el teu nom d’usuari antic (en format usuari@domini) al quadre de text que apareix. Un cop fet això, ja només quedarà un pas.

Ves a la pestanya on tens el compte antic, i allà ves a la configuració, a l’opció “Compte” i allà tria “Mou a un compte diferent”. Un cop hagis triat aquesta opció et demanarà dues coses:

  • el nom d’usuari i domini nou (allà on et vols moure)
  • La contrasenya del compte antic.

Si tot ha anat bé, et sortirà un missatge confirmant que els teus seguidors es comencen a moure al compte nou, i si vas al compte nou veuràs com ja va omplint-se la llista de seguidors poc a poc!

I un cop fet això, ja ens haurem mudat! Ràpid i fàcil!

3 comments on “Com canviar d’instància a Mastodon?

jordi says:

Gràcies Enric. Acabo de migrar amb èxit a la primera amb les teves indicacions.
Molt clares

Enric Pineda says:

Moltes gràcies Jordi! Me n’alegro molt de que les meves humils instruccions t’hagin ajudat a fer la primera migració d’instància!

[…] Hi ha disponibles uns quants servidors catalans, o en llengua catalana per ser més precisos, on pots trobar una gran comunitat d’usuaris en la teva llengua que segur que et poden ajudar a entrar de ple en el món del Fedivers. I si ja ets usuari de Mastodon i et vols canviar de servidor, cap problema! Recorda que jo ja vaig escriure una guia per fer aquest canvi. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top