Ja sóc a Mastodon, i ara què?

Hola hola, veïneta!

Veig que ja tens un compte a Mastodon, has entrat per primer cop a la interfície web (encara no has triat aplicació) i t’has trobat un munt de coses que s’assemblen una mica a Twitter però tampoc tant, i un munt de conceptes que t’estan fent petar el cap. Tranquil, seu pausadament, agafa una tassa de cafè o te, i deixa que t’expliqui una mica de què va això.

Entenent les línies de temps (timelines)

Per començar, has entrat i no hi ha ningú a la teva pestanya d’inici. I és normal! Recordes quan vas entrar a Twitter i tampoc hi havia ningú perquè no seguies a ningú? Bé, potser sí que ho feies perquè Twitter et suggeria comptes, però Mastodon no funciona així. Aquí has de fer una mica com a l’inici de Twitter i buscar-los. Però estigues tranquil·la, tan bon punt comencis a seguir a gent, tot el que publiquin (els seus tuts) o impulsin (facin retweet) t’anirà apareixent aquí.

Ara prent-te un moment per buscar una icona que diu “Local”. Si l’has localitzada, fes-hi click, i veuràs que, de cop i volta, allò ja s’ha omplert de gent! I no som pocs! En aquesta pestanya el que veuràs és tot allò que publiquen els teus veïns d’instància, és a dir, aquells que van unir-se al mateix servidor que tu. Veuràs que, depenent del servidor, aquesta pestanya té força activitat, i pot ser un bon inici per començar a seguir a gent.

Un xic més avall, hi ha una pestanya que es diu “Federada”, i aquesta ja és un festival: aquí apareixen publicacions de comptes de Mastodon que poden estar o no al teu servidor, amb els quals hi ha interactuat alguna vegada gent del teu servidor. Si hi entres, deixant de banda que costa seguir el ritme, veuràs gent escrivint en moltes llengües! Si mai estàs avorrit de llegir sempre el mateix, passa per aquesta pestanya!

Estels, impulsos i favorits

Quan estàs llegint tuts a qualsevol línia del temps, veuràs que tens tres opcions bàsiques:

  • Un estel: vindria a ser com el fav del Twitter, amb la diferència que Mastodon no ho té en compte per res. Bàsicament serveix per dir-li a l’autora de la publicació que t’ha agradat. Si una publicació té 1000 estels, està al mateix nivell que una amb dos.
  • Un impuls: la icona s’assembla a la del retuit, i aquest sí que serveix: tingues en compte que allò que impulsis ho veurà la gent que et segueix, la gent del teu servidor i, fins i tot, gent d’altres llocs perquè els arribarà a través de la línia federada. Per tant, si algú publica quelcom molt important, és molt important fer impulsos!
  • Favorit: veuràs una icona estranya (a la web és com una pestanyeta o un marcapàgines) que serveix, bàsicament, per guardat la publicació a favorits. L’autor de la publicació no se n’adona, però tu el tens guardat en un calaix per futures referències. Molt útil si algú passa un recurs interessant.

Amb aquestes accions ja tens bàsicament cobert allò que feies a Twitter.

I com trobo a la gent a qui seguia?

Doncs bé, aquí ve la part més feixuga del procés de migració. No hi ha un directori centralitzat de tothom que està a Mastodon. Pensa que tu pots haver triat un servidor (per les raons que siguin) i les teves amigues un altre. Per tant, com a consell, jo diria el següent:

  • No te’n vagis de Twitter “a la torera”. Deixa un missatge a les teves seguidores amb el teu nom d’usuària a Mastodon, perquè la gent et pugui buscar fàcilment i trobar-te per seguir-te.
  • Si saps que algú ja se n’hi ha anat, demana-li el nom d’usuari per Twitter (si encara se’l mira)
  • Busca a la línia local del teu servidor. N’hi ha que fan tuts automàtics amb les noves incorporacions. Si alguna de les teves amigues ha entrat i té el mateix nom d’usuària, això que has guanyat!

En qualsevol cas, sigueu bones persones i informeu a la vostra audiència de Twitter! Que tampoc costa res.

I amb això ja tenim el més bàsic. En properes entregues, anirem aprenent una mica més sobre aquesta gran eina de microblogging!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top