Mala ciència? No, mal periodisme

Tot navegant per Twitter, un dels meus contactes fa una mica de conya sobre una notícia que veu en una pàgina web. La notícia, en forma de captura de pantalla, és la següent:

mobil_gordo

Com podeu veure, la típica notícia a la qual se li ha de fer poc cas (o com diuen els anglesos en conya “not a single fuck was given that day”).

Tot i això, em va picar la curiositat i vaig voler veure si era veritat tot el que s’hi deia aquí. Així que, com que la notícia mencionava el diari The Independent, vaig a anar a buscar la notícia original, i vet aquí que la vaig trobar:

Charging your iPhone or iPad in your bedroom could make you put on weight, scientists say

Ok, ja tenim la font de tot plegat. A l’article se’ns donen una sèrie de pistes per identificar qui ha pogut dir això. En concret, apareix la Universidad de Granada i el Dr. Ahmad Agil. Llegint fins al final veiem que aquest doctor fa la recomanació següent:

“Currently this process is frequently interrupted, as a result of excessive exposure to artificial lightning during the night, which reduces the levels of endogenous melatonin. For instance, many people are in the habit of sleeping with their lamps, televisions or their computers switched on, or with the blinds drawn up. For all these reasons, it is important to try to sleep in absolute darkness, to avoid interference in the generation of melatonin.”

És a dir, el que diu l’investigador que ens hem acostumat a dormir amb llums artificials a prop, i que això afecta a la producció de melatonina, una hormona que es veu que està associada al metabolisme i, per tant, al control de pes. Així doncs, ens recomana dormir completament a les fosques.

Finalment, l’article de The Independent menciona que l’estudi ha sortit publicat al Journal of Pineal Research, que per la majoria dels mortals té la mateixa transcendència que dir que ha sortit publicat al Daily Ciempozuelos. Jo, que sóc així de friki, he anat a buscar l’article original, i és aquest:

Jimenéz-Aranda, A., Fernández-Vázquez, G., Mohammad A-Serrano, M., Reiter, R. J., & Agil, A. (2014). Melatonin improves mitochondrial function in inguinal white adipose tissue of Zücker diabetic fatty rats. Journal of Pineal Research, 57(1), 103–9. doi:10.1111/jpi.12147

Endevineu quantes referències fan a la relació entre carregar el mòbil i engreixar-se en aquest article? Exacte. Cap ni una.

En resum: aquesta és la petita i resumida història de com la notícia sobre un estudi seriós es pot desvirtuar prou com per deixar-lo a l’alçada de la pseudociència més absurda. I no és culpa dels investigadors: qui en té tota la culpa és el periodisme, que fa temps que va deixar d’informar en favor de vendre més diaris que la competència. I ho sento pels meus amics periodistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top