Entra a Mastodon per la porta catalana

Un dels avantatges del Fedivers, sigui quin sigui el seu servei, és que no hi ha un sol lloc on estiguin absolutament tots els usuaris, sinó que el sistema és una federació de servidors que parlen entre ells i que es poden repartir el conjunt d’usuaris d’una eina en concret. En el cas particular de Mastodon, quan un s’hi dóna d’alta té la possibilitat de fer-ho en qualsevol dels seus servidors, i la majoria poden acabar al servidor més antic, mastodon.social, que a més és el que administra el creador de l’eina. Però clar, sempre hi ha alternatives.

Hi ha disponibles uns quants servidors catalans, o en llengua catalana per ser més precisos, on pots trobar una gran comunitat d’usuaris en la teva llengua que segur que et poden ajudar a entrar de ple en el món del Fedivers. I si ja ets usuari de Mastodon i et vols canviar de servidor, cap problema! Recorda que jo ja vaig escriure una guia per fer aquest canvi.

Mastodont.cat

El servidor català de Mastodon per excel·lència. Amb més de 7000 usuaris registrats, i poc més de 1000 usuaris actius, està administrat pel gran @spla i, a banda del servei de Mastodon, ofereix diversos serveis alternatius com un servidor de Pixelfed, l’alternativa a Instagram del fedivers, un servidor de XMPP, missatgeria instantània per oblidar-nos de Whatsapp, i un de Forĝejo (oficialment Forgejo, tot i que el nom és en esperanto i significa “forja”) per si vols allotjar el codi i oblidar-te de Github. És el servidor en català més antic, però no perd pistonada i es manté actualitzat a la darrera versió de tots els programaris.

Si vols entrar: https://mastodont.cat

Actualització: l’administrador d’aquesta instància ha decidit tancar-la el proper 31 de desembre. De moment, el servei continua actiu, i seguiré atent a les novetats que hi hagi en els propers mesos.

Segona actualització: al final Mastodont.cat no tanca l’any 2024. Encara t’hi pots subscriure i fer-lo servir!

Xarxa.cloud

El servidor no es defineix com un servidor català, però bona part dels seus usuaris ho són. Amb poc més de 3000 usuaris registrats, hi ha gairebé 400 usuaris actius al servidor. Molt centrat en col·lectius i associacions, per ajudar-los a entrar al Fedivers. L’administrador @root fa temps que no publica gaire, i es centra en missatges d’actualitzacions del sistema.

Actualització: l’admin del servidor, en @t3rr0rz0n3, em fa saber que com a servidor es centren en els moviments socials d’arreu dels Països Catalans. I que tot i que accepten tot d’idiomes al seu servidor, es centren en la llengua catalana.

Si vols entrar: https://xarxa.cloud

Kfem.cat

Un servidor que es defineix com de proximitat, pensat per a joves. Amb poc més de 2300 usuaris registrats i 223 usuaris actius, està administrat per @admin, tot i que fa temps que no escriu gaire en obert.

Si vols entrar: https://kfem.cat

Mastodon.cat

Amb aquest servidor hi va haver polèmica, ja que va tenir un augment sobtat d’usuaris en un punt en què es va donar impuls mediàtic a Mastodon. Molts usuaris van confondre aquest servidor amb Mastodont.cat, i la majoria s’hi van quedar. Amb un xic més de 2000 usuaris registrats i 345 usuaris actius, l’administrador és en @kastwey i manté molta activitat d’administrador i d’informació general. A més, manté una intensa campanya a favor de l’accessibilitat d’allò penjat a Mastodon, des del moment en què és l’únic admin que conec que és cec.

Si vols entrar: https://mastodon.cat

Safareig.calbasi.net

Aquesta instància o servidor de Mastodon està una mica desactualitzada tot i que encara està activa. Està administrada per en @joan, i sembla que des de novembre de 2022 no ha estat gaire actiu a la xarxa. Les dades d’usuaris (14 usuaris registrats, 6 d’actius) només fan que refermar aquest missatge.

Si vols entrar: https://safareig.calbasi.net

Xerrem!

Finalment, una instància que just he iniciat fa uns dies amb un company. És tan nova que de moment només està en proves i no acceptem registres oberts, però sempre ens pots demanar una invitació per ajudar-nos a veure errors que hi pugui haver.

Vols veure més? https://xerrem.xyz

I on és el meu?

Tens algun servidor de Mastodon a Catalunya i encara no ho sé? Vols que estigui llistat en aquest article? Posa’t en contacte amb mi i el poso! Fem entre tots un fedivers català ben diversificat!

2 comments on “Entra a Mastodon per la porta catalana

Algú says:

@epineda T'has canviat d'instància?

Enric Pineda says:

Hahahahahha, no! Resulta que tinc posat al meu WordPress un plugin d’ActivityPub, que em permet publicar de forma directa a Mastodon a través d’un usuari específic d’una “instància” pròpia que és el meu WordPress. I ara veig que la teva resposta al tut m’apareix a mi com un comentari a l’article del blog!

Resalment estic flipant molt amb aquest afegit!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top