I què faig aquestes properes eleccions?

Si ets un votant independentista hardcore, dels que no estàs afiliat o vinculat a cap partit (auto)anomenat independentista, segurament et trobis en un atzucac important davant d’unes eleccions generals espanyoles. Hi estàs convocat, però sents que aquestes eleccions no et representen o validen la mateixa existència de l’estat espanyol. Per tant, què se suposa que has de fer, ara que t’estan dient per activa i per passiva que si no votes vindrà la dreta encarnada en la bèstia bicèfala PP-VOX?

Docns aquí ve un petit recull de les opcions que tens a l’abast legalment. Les ilegals no les penso cobrir, tot i que tothom sap quines són.

Abans de començar, com van les eleccions?

Les eleccions a l’Estat Espanyol es regeixen per la LOREG, que és la llei electoral que governa els processos electorals i que fa un munt d’anys que funciona. Aquesta llei fixa què es considera un vot vàlid, quin és el sistema que es fa servir pel repartiment d’escons, i aspectes més tècnics del procés de votar (meses electorals, recomptes, juntes electorals, etc).

Com que estem parlant de mètodes legals per influenciar en les eleccions, anem a analitzar les tres opcions legals de no donar suport explícit a cap candidatura. I posarem un exemple: imagina un poble amb 200 votants que ha d’escollir un ajuntament.

Opció 1: vot nul

Segons la LOREG, es considera un vot nul:

  • Una papereta sense sobre
  • Una papereta en un sobre no oficial
  • Més d’una papereta en un sobre
  • Una papereta marcada, escrita, trencada o amb defectes
  • Qualsevol cosa que no sigui una papereta oficial dins d’un sobre

És l’opció preferida dels creatius amb el seu vot protesta: aquí hi podeu encabir aquells que posen una rondanxa de xoriço, una papereta amb en Bob Esponja, una papereta del 1-O o del 9-N, missatges falangistes, etc. A efectes pràctics, no té cap mena de significat: es compta, es resta del total de vots emesos, però no té cap mena d’influència en el resultat final, llevat dels riures que pots provocar en els membres de la mesa electoral quan obrin el teu sobre.

En el nostre cas, imagina que dels 200 votants, 100 fan vots nuls. Els resultats de les eleccions i el repartiment de cadires es farien en base als 100 vots vàlids recollits.

Opció 2: vot en blanc

Segons la LOREG, es considera un vot en blanc un sobre buit, sense cap papereta. En el cas de les eleccions al Senat, també es considera blanc una papereta sense cap opció marcada.

Aquesta seria l’opció dels que realment volen que se’ls tingui una mica en compte la seva opinió, tot i que ara veuràs que tampoc és així. El vot en blanc es computa, i es fa servir per calcular el nombre de vots vàlids, juntament amb els vots a candidatures. I en el cas de les eleccions a Espanya, a cada província es computen el nombre de vots vàlids i se’n calcula un 3%, que és el mínim que ha de treure una candidatura per poder obtenir representació.

Imagina ara el nostre poble: en el cas dels vots nuls, tenim 100 vots vàlids, i el partit X ha aconseguit 3 vots. Aplicant el 3%, aquest 3 vots li permeten entrar en el repartiment de regidories. El líder del partit està molt content! Ara bé, si els 100 vots nuls son blancs, llavors el nombre de vots vàlids són 200, i els 3 vots del partit X només són el 1,5% del total de vots vàlids, i el líder del partit X es queda sense cadira.

Malauradament, tal i com està muntada la Llei D’Hondt, ara per ara el vot en blanc perjudica clarament als partits petits. Segurament, molt de vot en blanc deixaria fora a partits com Teruel Existe, el BNG o la mateixa CUP.

Opció 3: abstenció

Una altra opció vàlida i legal és no anar a votar. Recorda que votar és un dret, i com a qualsevol dret pots exercir-lo o no (com casar-te o parlar castellà). Tanmateix, té un inconvenient important: el nombre d’abstencions no influeix en el resultat de les eleccions perquè no es compten de cap manera. Imagina el nostre poble: dels 200 votants, només ho han fet 10, i tots ho han fet a una candidatura (que és on estan tots ells). Automàticament tenen majoria absolutíssima al poble.

Personalment parlant, és una opció còmode però que fa que no et puguis queixar del resultat. Si no participes de la “festa” no tens dret a criticar-ne la música que han posat.

Opció 4: vota a Escons en Blanc

Com pots veure, les formes de no votar a algú en concret tenen com a denominador comú que no varien gaire el panorama electoral, mentre hi hagi gent que voti als partits tradicionals. Així doncs, si el que vols és que la teva opinió compti, i que el resultat del teu vot tingui opcions de reeixir, Escons en Blanc és el teu partit.

Només té un punt electoral al seu programa: deixar l’escó buit. En cas d’obtenir representació, no prendran possessió del càrrec, no s’asseuran a la cadira, ni cobraran cap mena de diner públic derivat dels resultats electorals. I si creus que això no és possible, pensa-ho dos cops: ja han aconseguit deixar buides sis regidories a tota Espanya. I, per a més INRI, són un partit polític català, fundat a Badalona.

Ara imagina el nostre poble: dels 200 vots, 150 van a Escons en Blanc, i 50 a altres candidatures. Aconseguirien majoria absoluta però no es presentarien, i el ple s’hauria de suspendre. O potser no es suspendria, i el govern municipal prendria decisions amb la majoria de cadires buides. En aquestes eleccions, només han aconseguit tenir llista electoral a Lleida, de manera que només allà els podries votar.

Teva és l’elecció

Així doncs, amb totes aquestes opcions sobre la taula, la teva elecció és només teva. Pensa en clau estratègica, en què pots fer per evitar que els de sempre, que t’han promès de tot per Catalunya i han acabat fent el que han volgut, tinguin cadireta assegurada a Madrid. I fins que les regles del joc no canviïn, si vols fer-ho de forma legal aquestes són les teves opcions.

Clar que també tens elements com la silicona, la química explosiva o les teves dots d’extorquidor, però això ja és un altre tema.

2 comments on “I què faig aquestes properes eleccions?

Susana Ytchart Lopez says:

Hola Enric! Sóc la Susana Ytchart, m’he llegit el teu article i t’agraeixo els aclariments.
Jo sóc una d’aquestes que no sap que votar les properes eleccions.
Gràcies!
Fins aviat!

Enric Pineda says:

Hola Susana, quina alegria veure’t per aquí! és normal que estiguis perduda en aquestes eleccions, però el que per mi cal és no donar gaires espais a la dreta i al feixisme perquè puguin retallar-nos encara més llibertats o treure’ns drets. Així que, segons la meva opinió, millor que abstindre’s és votar a algú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top