ERC vota amb el PP a favor de privatitzar les xarxes de transports

Ara que ja us he espantat amb el titular, us animo a seguir llegint.

Ja fa un parell de dies que per les xarxes he pogut veure la notícia següent: Podemos vota al Parlament Europeu a favor d’AENA. Amb tot el garbuix de notícies que normalment corren per les xarxes, aquesta em va cridar l’atenció: potser va ser el fet que sóc força crític amb Podemos i em miro bastant amb lupa el que es publica sobre aquest partit. Però he de reconèixer que em vaig quedar amb els titulars que anaven apareixen als tuits i els comentaris que se’n feien des de persones situades, per dir-ho així, en l’extrem més “hooligan” de l’independentisme.

Però avui he decidit entrar a la notícia en qüestió. Bé, a una d’elles, tot s’ha de dir, la publicada a El Singular. Aquesta notícia enllaçava a la pàgina web de l’Eurodiputat de Convergència i Unió Ramon Tremosa. I, com que sóc força curiós, i m’agrada anar a veure les fonts originals, he anat a llegir què en deia el senyor Tremosa, MEP.

Un cop a dins m’he pogut fer un mapa mental de què passava: el Parlament Europeu votava, el proppassat dia 10 de març, l’informe anual de la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea. Aquest organisme s’encarrega de vigilar que les normes de la competència en el terreny dels negocis a Europa es compleixin. El fet és que els Eurodiputats poden fer esmenes per afegir textos o paràgrafs a aquest informe, uns textos i paràgrafs que no són vinculants: es tenen en compte, apareixen publicats, però la Comissió Europea no està obligat a fer-ne cas. El Sr. Tremosa va proposar la següent esmena:

Calls on the Commission and the Member States to increase their efforts to guarantee fair competition and better quality of services in the railway sector, as well as in the management of port and airport networks, particularly where their management is a central government monopoly;  stresses that competition does not necessarily entail privatisation of the existing services; also calls on the Commission to ensure that carriers do not abuse their dominant position in certain airports.

Aquest paràgraf, traduït, vindria a dir això (perdoneu les possibles errades a la traducció):

S’insta a la Comissió i als Estats Membres a incrementar els esforços per garantir la competència justa i una millor qualitat de servei al sector ferroviari, així com en la gestió de les xarxes de ports i aeroports, particularment allà on la seva gestió és un monopoli del govern central; es remarca que la competència no implica necessàriament la privatització dels serveis existents; també insta la Comissió a assegurar que els operadors no abusin de les seves posicions dominants en certs aeroports.

Llegint-ho amb atenció, el que més em crida l’atenció és la frase següent: “la competència no implica necessàriament la privatització dels serveis existents”. És a dir, no tanca la porta a privatitzacions. O sia, que el Sr. Tremosa proposa una esmena per a que la Direcció General de la Competència europea es repensi això dels monopolis estatals (i, per tant, públics) i permeti la inclusió d’altres operadors. I sí, ja sé que entre aquests operadors hi hauria operadors regionals (és a dir, catalans), però també privats, sense tancar la porta a una privatització definitiva d’aquests serveis.

Un cop llegit això, he volgut saber qui ha votat aquesta esmena, i en quin sentit. Gràcies a la pàgina VoteWatch.eu, un pot saber quin ha estat el resultat de cadascuna de les votacions al Parlament Europeu, i què han votat cadascun dels MEP individualment (fins i tot et permet veure si són “lleials” al seu grup parlamentari o no). La pàgina ens permet filtrar el resultat de la votació per país de procedència dels MEP, i els resultats són els següents:

  • En contra: 25 vots (tots els de IU, els de Ciudadanos, els de Podemos i els del PSOE)
  • A favor: 25 vots (els de CDC, els de UDC, els d’ERC, els de ICV, el del PSC, els de UPyD… i els del PP)

Què? Com us heu quedat? A que ara el titular que he posat al començament ja no sembla tan estrany? Doncs això és el que passa cada dia amb la premsa i les xarxes socials: determinats mitjans de comunicació ja no fan titulars per informar, sinó per aconseguir més ressò o més polèmica. I quan et penses que aquest tipus de coses només les poden fer els mitjans de la caverna mediàtica espanyola i espanyolista, te n’adones que aquí, a casa nostra, a la sempre ponderada i dominada pel seny Catalunya, les coses van igual o pitjor.

Contrastem la informació. Sempre. Viurem millor, estarem millor informats i podrem prendre millors decisions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top