GNU Social, l’alternativa descentralitzada a Twitter

Em vaig donar d’alta a GNU Social aquest estiu passat, però com amb la majoria de xarxes socials que provo, es va quedar en un període d’ostracisme fins que fa uns dies vaig decidir tornar-la a agafar per banda. La veritat és que el que més em cridava l’atenció era el concepte de la xarxa, i no tant a qui m’hi pogués trobar o la repercussió que els meus missatges puguin tenir.

GNU Social? Però això no es deia Quitter?

Sí i no. Quitter existeix, i de fet un es pot donar d’alta i començar a fer servir aquesta xarxa social, però el nom oficial (o almenys el nom del programari que hi ha al darrera) és GNU Social. I Quitter és només un node d’aquesta xarxa. Potser si fem una analogia i ho comparem amb Twitter, ho podrem entendre millor.

Twitter és com un barri d’una ciutat, però un barri tipus urbanització dels afores d’una ciutat. Està envoltada d’un mur que el delimita, hi ha un servei intern de seguretat que controla qui hi entra i qui hi surt, i els seus veïns, tot i que molt sociables, només es comuniquen amb ells mateixos. Sí, de tant en tant també surten i visiten altres urbanitzacions, però quan entren a les altres urbanitzacions ho fan amb unes altres credencials.

GNU Social funciona diferent. És com un conjunt de barris però d’una ciutat. Si bé es cert que cada veí té un barri, no li calen credencials per saludar i interactuar amb d’altres veïns d’altres barris. I, a banda de poder decidir a quin barri (o node de la xarxa) un es pot establir, si té prou coneixements pot fins i tot crear-se el seu propi barri que pot interconnectar amb la resta de barris tot eixamplant la xarxa.

Enfront d’un model centralitzat, que sobreviu a base de fer un escrutini dels usuaris per vendre’n les seves dades i mostrar publicitat basada en aquestes dades, el model de GNUSocial és de xarxa col·laborativa mantinguda pels mateixos usuaris. Una xarxa ideal per a activistes polítics i persones preocupades per la seva privacitat b(però encara tenen el puntet narcissista que els fa pregonar als quatre vents què fan).

Un exemple de xarxes federades vs serveis centralitzats, cortesia de ElBinario
Un exemple de xarxes federades vs serveis centralitzats, cortesia de ElBinario

Enmig dels nodes, un de català (i pirata)

I entre tots els nodes de GNUSocial que us podeu trobar a Internet (GNUSocial.net, quitter.es, quitter.se…), uns quants pirates hem decidit engegar un node d’aquesta xarxa social en català anomenat Xerreu, amb un dels dominis més curts i enginyosos haguts i per haver. Tot i que encara està en beta, si el voleu anar provant podeu registrar-vos-hi i començar a trastejar aquesta xarxa. I si voleu seguir les meves actualitzacions (piulades o quitts), busqueu-me a epineda@gnusocial.net.

One comment on “GNU Social, l’alternativa descentralitzada a Twitter

pau says:

Està perfectament explicat, tant que fins i tot jo ho he entès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top