Què és ser un pirata (per mi)?

Segurament, la resposta a aquesta pregunta dependrà de la persona que la respongui: un pirata pot ser un criminal, un llibertari, un personatge de ficció, o tot això a la vegada. Però quan s’acosta el moment de definir què significa ser un pirata en política, molts cops ens costa definir què significa. I en aquest article intentaré explicar què significa, per mi, ser un pirata en política.

El Moviment Pirata, iniciat a l’any 2008 a Suècia, defensa tots aquells temes sobradament coneguts per tothom qui ens coneix: la defensa de la llibertat dins i fora de la xarxa, la neutralitat de la xarxa i la llibertat d’expressió, la lliure circulació de la informació i  la transparència, entre d’altres. Aquests aspectes de la nostra política ens defineixen, segons la meva opinió, com a pirates, i constitueixen allò que en diríem el «core» de la nostra política. Però què passa amb tot allò que no està definit en el nostre ideari o en el nostre programa marc? Com reaccionem com a polítics davant de temes que se’n van d’aquest marc d’actuació? Actuem de la mateixa manera els pirates de diferents països davant dels mateixos temes? Un pirata francès, un nord-americà i un català no tenen per què defensar exactament els mateixos punts.

En la meva opinió, és la manera com enfoquem aquests, i la resta de temes, el que ens fa ser-ho. No som menys pirates si, per exemple, considerem que una nació històrica com Catalunya té el dret a decidir el seu propi futur. Serem pirates a l’hora d’enfocar aquest tema: sense mitges tintes, assegurant el respecte a totes les postures possibles, fomentant el debat i posant per sobre de tot el dret de la ciutadania a ser consultada. Un pirata d’una altra regió, o d’un país com Espanya, podria no estar d’acord amb la independència de Catalunya i seria una posició tan legítima com la d’un pirata obertament independentista, però no pot estar en contra d’un enfocament genuïnament pirata del tema.

En política, ser pirata és una actitud, a banda d’un corpus més o menys breu ideològicament parlant. Ser positiu i crític alhora amb l’ús de la tecnologia per afavorir l’efectiva participació ciutadana és ser pirata. Promoure l’educació ciutadana i la seva participació en política més enllà dels moments en què se la crida a les urnes, és ser pirata. Estar disposat a fer transparent el teu barri, districte, poble, ciutat o parlament, és ser pirata. I ajudar a fer créixer el moviment, donant suport al partit pirata del teu país, regió o ciutat, és definitivament l’acte més pirata de tots. Fer pinya, reunir-se amb d’altres pirates, i actuar al teu poble, àrea o país (participar, en definitiva) és allò que fa que siguis, per mi, un pirata de debò.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top