Els meus dubtes sobre la Llista Unitària

Nota: els que heu vist el reguitzell de tuits que he deixat anar aquest matí sobre el tema probablement trobareu el post repetitiu, però trobava necessari fer-ho per acabar d’ordenar les meves idees.

Estem a mitjans de juliol, i a banda de que és arribat el temps de la festa major de Premià de Mar, aquest juliol de 2015 serà recordat per tot el hype que s’està creant al voltant de la famosa Llista Unitària. Per si algú ha estat vivint sota una col durant els darrers mesos, la intenció de diversos sectors sobiranistes a Catalunya és crear una llista que agrupi a diverses persones de diversos corrents polítics però que tenen en comú el desig de crear una Catalunya independent al voltant d’una sola llista per a les eleccions d’aquest 27 de setembre. Fins aquí tot bé.

Ara bé, un cop tenim això, a mi se’m desperten un munt de preguntes a les quals de moment no he trobat resposta (bé, com a mínim, a la majoria d’elles). Les preguntes que se’m desperten són:

  • Qui munta aquesta llista? Seran els partits polítics que li dónen suport explícit (CDC, ERC i CUP)? Serà la “ciutadania responsable” que és membre de l’ANC, Òmnium o similars? Tindrà la ciutadania alguna mena de dret decisori sobre la idoneïtat de que hi hagi una o una altra persona en aquesta llista? S’ha previst algun mecanisme de primàries?
  • S’ha parlat d’una llista sense polítics (encara que en aquesta notícia de Vilaweb l’ANC especifica que la llista serà “sense polítics en actiu”). Significa això que s’omplirà aquesta llista amb membres dels tres partits polítics implicats que no han obtingut algun tipus de càrrec a les darreres municipals o a les passades eleccions catalanes? Quedo jo, per exemple, exclòs, encara que sóc un polític inactiu?
  • En cas que la llista unitària no tingui la majoria absoluta (ja no ens posem en el cas que perdi les eleccions i guanyi una altra llista, ja sigui de confluència o no), seguiran aquests representants en els seus llocs de diputats durant els quatre anys restants, encara que la seva funció era la de permetra la transició cap a la DUI?

Amb tot això al cap, se’m fa molt difícil pensar en votar una possible llista muntada d’aquesta manera. Veig que es repeteixen els mateixos mecanismes corresponents a la política de sempre (designació a dit dels membres de la llista, poca participació popular en la confecció de la mateixa), agreujats pel fet que pretén ser una llista trencadora en una contesa electoral que encara es durà a terme seguint les normes electorals espanyoles, ja que el Parlament no ha estat capaç en 35 anys de crear una llei electoral pròpia, encara que l’Estat Espanyol no s’hi pot oposar (és una competència que tenen totes les Comunitats Autònomes).

Tenim 70 i escaig dies per veure què passarà. Seguirem informant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top